Innhold

Vilberg ungdomsskole avholdt delfinaler i Demokraticamp

Den siste delfinalen i årets Demokraticamp ble avholdt før helga på Vilberg ungdomsskole, og her følger en elevtekst som rapporterer om de to arbeidsdagene for 8. trinnselevene.

Demokrati-camp på VUSK 30. -31. januar 

Forrige uke var 8. trinn fra Vilberg ungdomsskole på Eidsvoll 1814 ved Eidsvollsbygningen. Der fikk vi høre om hvordan demokratiet var i 1814 og hvordan det utviklet seg videre. Vi var med på opplegget deres om demokratiske superhelter. Dette ga grunnlag for det vi har jobbet med i 2 dager nå.  

Torsdag 30. januar startet vi demokrati-campen. På starten av dagen møttes alle elevene fra 8. trinn i samlingssalen og fikk en introduksjon av rektor og John Obstfelder fra Ungt Entreprenørskap Viken. De fortalte om hva oppgaven handlet om, og hvorfor dette temaet er så viktig. Temaet vi fikk var hvordan vi kan forminske matsvinn og samarbeid ved å finne en bærekraftig og sirkulær økonomi. Etter dette gikk vi tilbake til klasserommene og startet arbeidet. 

Vi ble først delt inn i grupper på 4-5 personer og fikk utdelt oppgavehefte og arbeidskart. Vi jobbet først individuelt og så delte vi tanker og idéer med gruppen. De forskjellige gruppene hadde ulike måter å presentere og løse problemstillingen. Mange ringte og besøkte de lokale matbutikkene for å intervjue arbeiderene. Noen fikk ikke svarene de håpet på, mens andre fikk gode svar. Alle gruppene løste oppdraget på kreative og ulike måter. Mange kom opp med ganske like idéer, men med forskjellige resultater. 

Da alle gruppene hadde forberedt seg, hadde de framføring for juryen klassevis. Juryen valgte seks finalister, som viste fram presentasjonene sine for hele åttende trinn. Deretter valgte juryen to grupper som mottok gullbilletter, og som skal representere Vilberg ungdomsskole i finalen på Eidsvoll 1814 den 7. februar. Sammen med elever som har vunnet fra andre ungdomsskoler på Øvre Romerike skal de konkurrere om hvem som har den beste idéen.  

Elevene synes dette var et viktig tema som må jobbes mer med, og vi har allerede sett forbedringer. Færre elever kastet maten sin de dagene vi jobbet med dette.  

Det var fint å arbeide på en ny måte, alle elevene deltok i gruppearbeidet og det har vært stor aktivitet. 

Skrevet av: Ingrid Dahl, Mattis Julsrud og Nicoline Linding Smedsrud (elever på 8. trinn ved Vilberg ungdomsskole)

Les mer om Demokraticamp her:

Demokraticamp - delfinaler og finaler og her: Demokraticamp - delfinale på Råholt ungdomsskole

Noen bilder fra delfinalen på Vilberg ungdomsskole


Publisert: 04.02.2020 11:29:49
Sist endret: 04.02.2020 11:29