Nye nasjonale tiltak - torsdag 5. november 2020

Regjeringen har ett viktig budskap til oss alle;

- Vi er nødt til å ta ansvar sammen og i ukene som kommer må vi være mest mulig hjemme og ha minst mulig kontakt med andre.

Vi er nå i starten på andre smittebølge, viruset sprer seg raskt og det blir mer og mer krevende for kommunene med smittesporing. For å unngå en ny nedstenging som i mars ser man seg nødt til å innføre nye nasjonale smitteverntiltak.

Regjeringens beskjed til oss alle er i hovedsak

• Hold dere mest mulig hjemme.
  • Ha minst mulig sosial kontakt med andre.

- Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene.

Det aller viktigste er at alle følger de grunnleggende rådene

• holde avstand
  • holde hendene rene
  • holde seg hjemme når man er syk
  • holde nede antallet mennesker man møter

Påbud og anbefalinger om munnbind i kommunene rundt oss

Kommunene rundt oss har ulike påbud og anbefalinger når det gjelder bruk av munnbind. Vi råder alle til å sjekke selv hva som gjelder for den kommunen du oppholder deg i. Dette finner du på kommunenes nettsider. Du finner lenke til våre nabokommuner helt nederst her på våre sider.

Anbefalinger for alle i hele landet

Pressemelding 5. november 2020- Nye nasjonale tiltak

Sosial kontakt
  • Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. (Nytt)

• I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.

• Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter.

• Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen. (Nytt)

• I tillegg til anbefalingene kommer en ny regel for hvor mange man kan være på private sammenkomster og arrangementer, se under regler for hele landet.
Reiser
  • Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt. (Nytt)
Skoler og utdanning
  • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet, blant annet press på kollektivtrafikken. (Nytt)

• Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere. (Nytt)
    Ta kontakt med Eidsvoll videregående skole om du lurer på om du skal møte på skolen eller ikke.
    Når det gjelder ungdomsskoler vil kommunen følge situasjonen og gi egen informasjon om det skulle bli aktuelt .

Regler for alle i hele landet

Private sammenkomster og arrangementer
  • Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter.
    Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november. (Nytt)
Uteliv
  • Nasjonal skjenkestopp kl. 24.00. Serveringssteder med skjenkebevilling kan ikke slippe inn nye gjester etter kl. 22.00. Endringen iverksettes ved midnatt, natt til lørdag 7. november. (Nytt)
Karantene og reiser
  • Arbeidsreisende som i de siste 10 døgnene før de kommer til Norge har oppholdt seg i områder med særlig høyt smittenivå, kan ikke lenger benytte seg av ordningen med testing hver tredje dag, jf. covid-19-forskriften § 6 c. Hovedregelen om innreisekarantene vil derfor i utgangspunktet gjelde for arbeidstakere fra disse områdene.

• For arbeidstakere som kan benytte seg av unntaket i § 6 c er det gjort endringer i bestemmelsen: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når arbeidstakeren er i fritidskarantene. Unntaket gir ikke lenger fritak for innreisekarantene på fritiden.

• Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise. Dette iverksettes fra midnatt, natt til mandag 9. november. (Nytt)
    • Kravet skal ikke gjelde for nordmenn, personer som har bosted i Norge eller personer i transitt.
    • Kravet gjelder ikke personer som jevnlig kommer til Norge fra Sverige og Finland for å jobbe.
    • Kravet gjelder helsepersonell som pendler til Norge og som har vært mer enn sju dager utenfor Norge.
    • Personell i kritiske samfunnsfunksjoner kan unntas når det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.

• Personer som kommer til Norge må ha fast bopel i landet, eller arbeids- eller oppdragsgiver må gi garanti for egnet oppholdssted ved ankomst til Norge. Personer, inkludert turister og besøkende, som verken har egen bopel eller arbeids- eller oppdragsgiver i Norge må oppholde seg på karantenehotell og teste seg i karanteneperioden. Dette gjelder også familiemedlemmer som kommer for å besøke slekt i Norge. Helsedirektoratet gis i oppdrag å utrede hvordan disse kravene kan innføres. Frem til dette er etablert, forsterkes grensekontrollen etter eksisterende regelverk. (Nytt)

Publisert: 05.11.2020 16:36
Sist endret: 05.11.2020 19:07