Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert.

Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid.

Andre nye tiltak (tiltak for skoler og barnehager står i egen artikkel)

• Foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis. Dette iverksettes raskt.
  • Forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juni.
  • Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.
  • Kommunene pålegges å sørge for at de som skal i karantene eller isolering kan oppholde seg på hotell eller annet sted anvist av kommunen.
  • Sykehusene skal forberede for normal drift etter påske.
  • Helsedirektoratet skal sammen med fylkesmennene arbeide for at kommunene gjenoppretter normal aktivitet i helse- og omsorgstjenesten.
  • Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.
  • Overnatting på hytta, regjeringen har også besluttet at forbudet mot å overnatte på hytta blir opphevet fra 20. april. Det vil ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser.

Disse tiltakene er uendret

• Hyppig håndvask og desinfisering.
  • Karantene eller hjemmeisolasjon ved sykdom, nærkontakt med syke, hjemkomst etter utenlandsreiser m.m.
  • Unngå håndhilsing og klemming.
  • De som bor sammen kan omgås som normalt.
  • Husk god hoste- og nysehygiene.
  • Skoler fra 5. – 10. trinn vil fortsatt være stengt, og elevene får hjemmeundervisning.
  • Videregående skoler og høyere utdanningsinstitusjoner vil fortsatt være stengt, med de unntakene som er meddelt 7. april.
  • Avstandsbegrensning på én meter utendørs og to meter innendørs, unntatt for familiemedlemmer og de som lever i samme husstand. I butikker og apotek hvor to meter kan være vanskelig å overholde, bør man ha en avstand på minst én meter.
  • Maksimalt fem personer kan være sammen utendørs, unntatt familie og husstandsmedlemmer.
  • Det oppfordres til å unngå å bruke kollektivtransport, og unngå unødvendige fritidsreiser.
  • Helsemyndighetene anbefaler hjemmekontor hvis det er mulig, og dette avklares med arbeidsgiveren.
  • Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende er stengt.
  • Det er ikke tillatt med besøk på sykehjem og andre institusjoner for sårbare grupper.
  • De fleste serveringssteder vil være stengt, med unntak av de som serverer mat og kan overholde regelen om minst to meters avstand mellom gjestene og de som serverer, og ivaretar andre grunnleggende krav til smittevern.
  • En rekke offentlige tjenester holder stengt, som passkontorer, politiets publikumstjeneste, biblioteker etc.
  • Strengere grensekontroll – utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge vil bli bortvist fra grensen.
  • Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Les alt rundt dette på www.regjeringen.no

Ytterligere informasjon

Følg myndighetenes råd til enhver tid. Følg med på regjeringen pressekonferanser og på www.regjering.no.

Publisert: 08.04.2020 11:08
Sist endret: 08.04.2020 14:00