Vårflom 2020

Det er store snømengder i fjellet, og NVE varslet tidlig i april at det er større sannsynlighet enn vanlig for stor vårflom i Mjøsa og Vorma og varslet videre i mai at sannsynligheten øker jevnt. I følge NVE kan flomtoppen i Vorma/Mjøsa ventes fra begynnelsen av juni til begynnelsen av juli.

Kommunen anbefaler at innbyggerne sikrer egne eiendeler, og at du følger NVEs oppdateringer på www.varsom.no. Her kan du også registrere deg for sms- eller e-postvarsling.

NVEs vårflomanalyser 2020

• NVEs vårflomanalyse 20. mai 2020 De nærmeste dagene ventes det stigende temperatur i hele landet, og snøsmeltingen vil komme i gang mange steder, med påfølgende vannføringsøkning i bekker og mindre elver. Sannsynligheten for storflom er uendret siden analysen 14. mai 2020

Tiltak og råd

Hva kan du gjøre?

• Hold deg oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen. Følg med på værprognoser og værradar, samt oppdateringer og hjelpemidler på varsom.no
  • Sikre og flytte verdier bort fra utsatte områder (bil, campingvogn langs elver og bekker) og utsatte steder (kjeller)
  • Hold vannveier og avløpsrør fri for snø/is, sedimenter, søppel, kvist og løv
  • Hold deg unna elver/bekker med stor vannføring og bratte skråninger
  • Kommune, Fylkesmannen og andre beredskapsaktører skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser både på oransje og rødt; i enkelte, sjeldne tilfelle også på gult nivå.
  • Les mer om forebygging av skader ved flom- og jordskredfare her.

Publisert: 21.05.2020 08:00:00
Sist endret: 21.05.2020 18:20