Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Smith, Ali : Høst

  Elisabeth, som er født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia ligger i ruiner, kjærligheten har vunnet, kjærligheten har tapt. Håpet går hånd i hånd med håpløsheten. Årstidene går sin gang, som alltid. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen. Ali Smiths kritikerroste roman er en historie om minner, drømmer og en forbigående virkelighet. Boken er den første i en planlagt kvartett.

 • Anyuru, Johannes : De kommer til å drukne i sine mødres tårer : roman

  En vinterkveld går tre personer som har sverget troskap til den fallende terrorstaten Daesh inn i en bokhandel. Besøket av en kontroversiell kunstner avbrytes av et pistolskudd, panikken bryter ut og samtlige i lokalet blir tatt som gisler. Men en av de tre terroristene, en ung kvinne som filmer terrorhandlingen, bærer på en hemmelighet som kan endre alt. Under angrepet snur hun seg til en av de andre og hvisker: 'Hør på meg. Jeg tror ikke vi skal være her. Det var ikke hit vi skulle'. To år senere besøker en forfatter kvinnen på en rettspsykiatrisk klinikk. Kvinnen har lest bøkene hans og gir ham en bunke med notater, der hun har skrevet ned en helt spesiell historie. Johannes Anyurus har skrevet en dystopisk roman om håp og håpløshet i dagens Europa, en fortelling om svik, terrorisme og et sivilisatorisk sammenbrudd. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Omkring det absurde : franske enaktere og sketsjer 1945-1965

  «Omkring det absurde» inneholder åtte enaktere og sketsjer skrevet på fransk mellom 1945–1965. Alle tekstene er forfattet av dramatikere som forbindes med det absurde teater, blant andre Eugène Ionesco, Samuel Beckett, Jean Tardieu og Jean Genet. Utvalg, oversettelse og etterord ved Kjell Helgheim.

 • Beard, Mary : Kvinner & makt : et manifest

  Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt? Dette er et kortfattet feministisk manifest om måten kvinner behandles på i offentligheten. Mary Beard utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker, og viser hvordan vi ser på kvinner med makt og hvordan mektige kvinner nekter å la seg presse inn i mannlige modeller og sjablonger. Beard viser til en rekke eksempler, fra Medusa og Athene til Elizabeth Warren og Theresa May. Hun skriver også om sine egne erfaringer med kjønnsdiskriminering på internett og trakasseringen hun har opplevd som følge av sine ytringer i offentligheten. 

 • Aidt, Naja Marie : Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake : Carls bok

  I 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke. Han ble 25 år gammel. Hvordan går du egentlig videre når barnet ditt dør brått? Forfatteren forsøker å beskrive livet etter ulykken, samtidig som hun utforsker poesiens språk om sorg og kjærlighet. Teksten er rasende ærlig - den beskriver hvordan sorg føles, hvordan den endrer ens forhold til virkeligheten, ens nærmeste og tiden. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passasjer, bruddstykker fra nåtiden med erindringsglimt og dagboksnotater. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Beatty, Paul : Meg mot røkla : (eller Amerikas forente stater)

  Me vokser opp i Dickens i utkanten av Los Angeles. Han tilbringer sin barndom som hovedperson i farens rasistisk ladede psykologiske studier. Han blir fortalt at arbeidet en dag vil løse deres økonomiske problemer. Men når faren blir drept i en skyteepisode, finner Me ut at det aldri fantes noen studier. Alt som er igjen er en regning etter begravelsen. Og som ikke det var nok, har Dickens bokstavelig talt blitt slettet fra kartet for å redde California fra flere pinligheter. I ren fortvilelse reiser Me av sted for å rette opp det som har skjedd med en svært kontroversiell plan: Å gjeninnføre slaveriet og segregering på den lokale skolen. 'Meg mot røkla' er en opprørende og satirisk roman, skrevet i Paul Beattys velkjente, absurde stil. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Maxwell, William : Som svaler kom de

  Elizabeth Morison er en helt vanlig kvinne som lever i en amerikansk småby. Men for familien hennes, mannen James og sønnene Bunny og Robert, er hun universets midtpunkt. Gjennom tre deler, fortalt fra perspektivene til hver av de tre familiemedlemmene, beskrives det som skjer med dem alle da Elizabeth rammes av den dødelige influensaepidemien som spres over hele verden sommeren 1918. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Kerangal, Maylis de : Reparere de levende

  Simon Limbres er gått til sengs, han gjør seg klar til en ny dag, hjertet hviler. Om noen timer skal han og to venner utfordre de største bølgene på surfebrett. Men turen skal vise seg å få fatale følger. 'Reparere de levende' er en roman om en hjertetransplantasjon, der Simons hjerte er hovedpersonen. Samtidig inneholder den sterke portretter av aktørene på et sykehus, med deres svakheter og konflikter. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Camus, Albert : Fallet

  Boka er skrevet som en monolog, lagt i munnen på en fransk advokat som har slått seg ned i Amsterdams havnekvarter. Tidligere var han en av Paris' fremste jurister, enkers og faderløses beskytter, populær og en Don Juan blant kvinner, tilsynelatende et vellykket menneske. Men en avgjørende opplevelse får ham til å innse sin falskhet og bunnløse skyld. Som 'botferdig dommer' vil han nå vise andre veien til selverkjennelse. Monologen blir en dialog mellom forfatter og leser, en inkvisitorisk utfordring til selvransakelse. 'Fallet' kom ut for første gang i 1956, like før Camus mottok Nobelprisen i litteratur. Den regnes som en av forfatterens viktigste romaner. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Landmark, Kristian : Monstermanetene

  En bro er blitt bygget over Gibraltarstredet, men snart viser det seg at dette er mer enn bare en bro som knytter kontinentene sammen. Det hele er del av en større plan som kan velte hele Middelhavsregionen inn i kaos. Snart er havet fylt opp av monstermaneter som bringer død til strendene. Nå er det opp til Oscar og de nye vennene hans å stoppe Dr. Død og Den Sorte Orden fra å overta hele Middelhavet. Grafisk roman for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Lea, Synne : Du og jeg

  Båten til bestefar ligger klar. Lillebror løper i forveien. Men jenta i denne historien kvier seg. Det er noe som er vanskelig å snakke om. De skal ut og ro, leke bokstavleken, se storhavet. Bestefar sier at en dag skal båten, sydvesten, stormkjøkkenet og alt det andre bli deres. Men jenta vil ikke ha det. Hun vil bare ha bestefar. Dette er en fortelling om å være glad i noen, og om å være redd for å miste den man er glad i, samtidig som den handler om at man kan ro langt hvis man må, mye lengre enn man trodde. Billedbok for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Hansen, Emma Therese : Brødrene Bæsj og verdens mektigste hentesveis!

  De tre brødrene Billy, Bjartmar og Benny Bæsj må stå opp for hverandre når President Donald Promp kommer til byen og forfengelighet og snobberi tar makta i storpolitikken, i kunsten og blant folk (og bæsjer) flest. Fortellingen er lettlest og er inspirert av internasjonale serier som Kaptein Supertruse, Gutta i trehuset og En pingles dagbok. Billedbok for småskoletrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Røssland, Ingelin : Stjålet venn

  Sjarmerende Leseløve om å savne noen å være sammen med. Gustav løser det på sin egen måte!

  Det er sommerferie, og Gustav kjeder seg. Ingen andre er hjemme, og mamma bare pusser opp.
  Utenfor butikken sitter en hund. Helt alene.
  Mamma har sagt han ikke får gå bort til fremmede hunder. Men mamma er jo ikke der!

 • Hellerud, Synnøve Veinan : Da krigen kom hjem til oss : krig i Norge 1940-1945

  Da 2. verdenskrig kom til Norge i 1940 ble livet til mange snudd opp ned, ikke bare for de voksne, men også for barn og unge. Her forteller fire av dem hvordan de opplevde krigen. Skolejenta Elisabeth ble med i det livsfarlige motstandsarbeidet. Dag befant seg plutselig midt i krigen som sjømann. Arnold, som var jøde, måtte flykte for livet for å slippe å bli drept i en konsentrasjonsleir. Eliva ble tvunget på flukt mens tyskerne brant hjemmet hennes. Gjennom disse historiene, kombinert med beretninger om nasjonal og internasjonal start og utvikling av krigen, får man mye informasjon om hva som skjedde da det var krig i Norge. Sakprosa for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Brown, Aleksander R. Kirkwood : Bzzz : verdens minste bankran

  Morsomt for barn (og voksne!) om noen modige mygg som bestemmer seg for å rane blodbanken.

  93 og de andre guttemyggene driver dank og spiller biljard dagen lang, mens jentene er ute og suger blod – det er det nemlig bare jentemyggen som kan. Men en dag går jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller, eh, det er visst ikke bare-bare. Sammen legger myggene en snedig plan … Andreas Iversens har utstyrt boka med morsomme tegneserieinspirerte illustrasjoner i svart-hvitt – og blodrødt.

  Verdens minste bankran er en kjapp, actionfylt og morsom fortelling som er fin til høytlesning – og til å lese selv. Bakerst i boka finner du 10 morsomme og viktige fakta om mygg og 10 om blodbanken.

 • Hølleland, Øistein : Venus-passasjen : noveller

  Venus-passasjen består av seks noveller om kjærlighet. Mellom Alexander og Julia i en norsk drabantby, og mellom Issac og Tehani på Tahiti i 1769. Den handler også om Filip, som blir vitne til farens forelskelse under ei reise til New Zealand. Og om Erle og mora, som er på kunstutstilling i London og opplever vakre, urovekkende malerier av Renoir, Manet og Gauguin. Kjærligheten kan være farlig. Venus-passasjen får oss til å tenke stort – om astronomiske hendelser, oppdagelser, kunsthistorie, kulturforskjeller og spørsmål om rett og galt.

 • Steinholm, Monika : Mumiene våkner

  Markus lever et tilsynelatende vanlig liv i en liten norsk by. Moren forsvant på mystisk vis da han var liten. Det eneste han har igjen fra henne er et smykke med ANKH-symbolet. Han vet ikke hvem faren sin er. Markus bor sammen med tanten, en hemmelighetsfull dame med rare oppfinnelser. Blant annet har hun funnet opp Trofast, en robot som kun har én oppgave: å passe på Markus. Den lille byen opplever snart at noe ikke stemmer. En grav blir gravd opp på kirkegården og samtidig går det folk rundt utkledd som mumier. En merkelig lærervikar dukker opp og tar klassen med på en utstilling om Egypt. En skremmende historie om De levendes bok og skorpionkongen tar pusten fra Markus og de andre barna. Enda mer skremmende er det at Markus kan lese hieroglyfer. Besøket på museet vil forandre livet til Markus for alltid, som inntil da ikke har andre venner enn Trofast. Men tilfeldigheter skal ha det til at Rulle, den kule gutten i klassen, og Sara, den rare, inneslutta jenta, blir innblandet i et farlig spill - der hele verden står i fare. Og det er kun de tre som kan gjøre noe med det. ANKH er en spennende og morsom serie for gutter og jenter i alderen 9-12 år. En serie om livsfarlige krefter, modige barn og rare oppfinnelser. Mumiene våkner er bok 1 i ANKH-serien.