Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Attraksjoner og severdigheter

Grunnlovsbygda Eidsvoll har mye å by på av kultur- og opplevelsessteder, se lenker nedenfor.

Film og brosjyre om Eidsvoll

Brosjyre

Filmen om Eidsvoll

Turtips

Eidsvoll kommune har flere skiløyper, oppmerkede turstier og mange mil med fine skogsveier som kan brukes til sykling og løping. For den som liker vannaktiviteter har vi Hurdalsjøen og Mjøsa i vår kommune med gode bademuligheter. Det er en rekke tjern, småvann og elver i kommunen hvor det er gode fiskemuligheter mot innløsing av fiskekort.

Badeplasser

Eidsvoll kommune har to flotte badeplasser ved Hurdalssjøen. Begge er barnevennlige med fine sandstrender, Rødvika/Prestsand er også tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Badeplassen på Årneslandet ved Mjøsa har et stort flott grøntområdet og på andre sida av Mjøsa finnes Ørbekkstranda.

I Gullverksområdet er det badeplass i Øvre-Holsjø og i Jøndalsvassdraget finnes badeplassene Fløyta og Søndre Holsjø (Nedre).

FløytaLangtonPrestsand Hurdalsjøen bryggePrestsand HurdalsjøenØrbekkstranda

Museer

Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen. Foto av Bjørn Hytjanstorp
Eidsvollsbygningen er ett av Norges fremste nasjonalsymboler som stedet der den norske Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814. 
Museet rommer i dag Eidsvollsbygningen med sidebygninger og parkområde, Wergelands Hus med Demokratisenteret for unge, billettsalg og suvenirbutikk, museumsbutikk, Kafé Standpunkt med uteservering og utendørs utstillinger. Eidsvoll 1814 er en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum. Les mer om Eidsvollsbygningen

Eidsvoll bygdetun og Okkupasjonsmuseet

Barn på BygdetunetInnvendig i okkupasjonsmuseet
Eidsvoll bygdetun ligger på Hammerstad i Eidsvoll og viser bygdesamfunn fra 1700- og 1800- tallet. Et godt sted å være, sommer som vinter, med grillplass, aktivitetsløype og utescene som er fritt tilgjengelig også utenom museets åpningstid. Her ligger også Okkupasjonsmuseet som viser hvordan okkupasjonen og motstandskampen under 2. verdenskrig artet seg på Eidsvoll. Les mer om Bygdetunet og Okkupasjonsmuseet

Feiring Jernverk, St. Pauls gruve og Carsten Ankers lysthus

St. Pauls gruveCarsten Ankers lysthus
Feiring Jernverk var i drift fra 1806-1818. I jernverksruinene kan du blant annet se samt Norges best bevarte masovn fra den tida. Årlig arrangeres Jernverkshelga her, med friluftsskuespill og omvisninger i ruinene, som ligger 15 minutters gange fra RV 33 i Feiring. Stien er skiltet.
St. Pauls gruve var en hovedleverandør til Carsten Ankers jernverk både i Feiring og på Eidsvoll. Gruven er tilrettelagt for publikum og hvor det arrangeres omvisninger. 
Carsten Ankers lysthus er en kopi av huset som Carsten Anker fikk bygget på Christenkollen, rett i nærheten av Feiring Jernverk. Dette er et fint turmål, med fantastisk utsikt over Mjøsa.
Les mer om Feiring Jernverk/St. Pauls gruve/Carsten Ankers lysthus

Laboratoriet på Knofsløkken

Smelteriet fra nedsiden
Laboratoriet ble bygget i 1896 i forbindelse med den siste gruvedriftsperioden i Eidsvoll. Det var stor aktivitet og en hel gruvefabrikk ble anlagt, med pukkverk, vaskeri, amalgamiserinsanlegg, smelteri (laboratorie) og smie. Museet inneholder utstillinger av alt utstyr som ble brukt i driftsperioden både i laboratoriet og infrastrukturen rundt. Museet driftes av Guldværket Cirkumferens, gullgruvenes venner. Les mer om Gullverket museum

Mjøssamlingene på Minnesund

Mjøssamlingene på Minnesund
Besøk Mjøsas sjøfartsmuseum på Minnesund og opplev den fargerike historien fortalt gjennom 200 år gamle sjøhus og veteranbåter som fortsatt brukes. Visste du at Skibladner ble bygget på slippen her i 1856? Fortsatt er dette det eneste stedet «Mjøsas hvite svane» kan komme på land når det trengs en overhaling. Les mer om Mjøsmuseet/Mjøssamlingene


Publisert: 15.11.2016 14:49:31
Sist endret: 25.09.2017 09:45