Samarbeid hjem - skole
Et godt samarbeid mellom hjem og skole er en viktig forutsetning for at barn og unge skal få et godt læringsmiljø. Samarbeid mellom skolen og hjemmet er et gjensidig ansvar, men skolen skal ta initiativ og legge til rette for samarbeidet. Foreldre/foresatte skal ha reell mulighet for innflytelse på egne barns læringsarbeid og sosiale miljø.
Hjemmet skal få informasjon om målene for opplæringen i fagene, elevenes faglige utvikling i forhold til målene og hvordan hjemmet kan bidra til å fremme elevenes måloppnåelse.Videre skal hjemmet ha informasjon om hvordan opplæringen er lagt opp og hvilke arbeidsmåter og vurderinger som brukes. Hjemmet skal også informeres om hvordan skolen arbeider for å fremme et godt psykososialt miljø. Det må legges til rette for at foreldrene/de foresatte får nødvendige opplysninger for å kunne delta i reelle drøftinger om utviklingen av skolen.
Samarbeidet mellom hjem og skole ivaretas blant annet gjennom følgende råd og utvalg:
Elevråd
Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU)
Samarbeidsutvalget (SU)/ Skolemiljøutvalget (SMU)
Av opplæringslovas § 11-1 fremgår følgende om samarbeidsutvalg ved grunnskoler:
”Ved kvar grunnskole skal det vere eit samarbeidsutval med to representantar for undervisningspersonalet, ein for andre tilsette, to for foreldrerådet, to for elevane og to for kommunen. Den eine av representantane for kommunen skal vere rektor ved skolen. Elevrepresentantane skal ikkje vere til stades når saker som er omfatta av teieplikt etter lover eller forskrifter, blir behandla i samarbeidsutvalet.
Samarbeidsutvalet har rett til å uttale seg i alle saker som gjeld skolen.”
Samarbeidsutvalget (SU) er skolens øverste samarbeidsorgan og skal særlig fungere som et rådgivende og samordnende ledd for alle parter i skolesamfunnet, samt arbeide for å fremme kontakten mellom skole og nærmiljø.
Med det som utgangspunkt at oppdragelse og opplæring er foreldrenes ansvar skal SU i sitt arbeide søke å styrke foreldres og elevers medbestemmelse i skolen.
SU skal også fungere som skolens skolemiljøutvalg i henhold til opplæringslovas § 11-1 a.
Med henvisning til opplæringslovas § 11-1 skal SU bestå av:
- To representanter for undervisningspersonalet
- En for andre ansatte
- To for FAU
- To for elevene
- To for kommunen, hvor den ene er rektor
Når SU fungerer som skolemiljøutvalg skal det kalles inn to tilleggsrepresentanter fra FAU slik at foreldre og elever er i flertall ved behandling av sakene.
Kommunalt foreldreutvalg (KFU)
Rådene og utvalgenes rolle
Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremme et godt psykososialt miljø, det vil si at den enkelte elev skal oppleve trygghet og sosial tilhørighet. Får en ansatt ved skolen kjennskap til eller mistanke om at en elev blir mobbet, diskriminert eller utsatt for vold eller rasisme, skal den ansatte snarest undersøke saken og varsle skoleledelsen. Elever og foreldre har også plikt til å melde fra i slike saker.
Dersom en elev eller forelder ber om tiltak vedrørende det psykososiale miljøet, skal skolen snarest mulig behandle saken etter reglene om enkeltvedtak i forvaltningsloven. Ved eventuell erstatningssak må skolen dokumentere at de gjorde det de kunne for å stanse mobbingen.
Klage
Er du misfornøyd med samarbeidet med skolen, kan du ta dette opp med rektor. Blir ikke synspunktene dine hørt, kan du klage skriftlig til kommunen.
Publisert: 21.03.2017 09:35:33
Sist endret: 21.03.2017 09:35