test

88 flere med demens på fem år

Gardermoregionen interkommunalt politisk råd (GRIP) la nylig fram et forslag om å utrede mulige gevinster ved interkommunalt samarbeid innen helse, med særlig fokus på tilbud innen demens og kognitiv svikt. Hovedutvalget for helse og mestring i Eidsvoll gir sin enstemmige støtte. Nå skal saken opp for formannskap og kommunestyre.

Sist oppdatert: 10.09.2024 09:44 | Publisert: 09.09.2024 09:37:05

Ordfører Nina Kristengård

Ordfører Nina Kristengård

Foto: Stine Østhagen / SamDesign AS

- Ifølge tall, som er hentet fra Nasjonalt senter for aldring og helse, vil 481 innbyggere i Eidsvoll kommune lide av demens i 2025. Det er en økning på 88 personer fra 2020. Ser vi på prognosen for 2050 er det estimert 1158 personer med demens i Eidsvoll, det betyr en økning på over 130 prosent fra 2020, forteller demenskoordinator i kommunen Anita Bekkevold Berby. Kilde: DEMENSKARTET - Demenskartet

Økningen er stor, til tross for at Eidsvoll kommune har en relativt ung befolkning og antall innbyggere med demens og kognitiv svikt ligger under landsgjennomsnittet.

- Kommunen ser en økning av demens i befolkningen i takt med at eldrebølgen skyller inn over oss. Vi lever lenger og det er bra, sier ordfører Nina Kristengård. Men, Eidsvoll kommune har verken personell, kompetanse eller økonomi til å løse alle helseutfordringene vi står overfor alene, vi er nødt til å samarbeide med andre aktører i regionen, legger hun til.

Kommunale helsetjenester under press

Kommunale helse og sosialtjenester er i dag under press og utfordringene øker raskt på grunn av knapphet på kompetanse og personell i sektoren. Dette er grunnen til at GRIP vil utrede hvilke gevinster som er mulig å realisere gjennom interkommunalt samarbeid og med fokus på prioriterte brukergrupper. GRIP ønsker å utrede om samarbeid og samskaping mellom kommunene kan gi bedre løsninger enn konkurranse mellom de samme.

Det holder ikke med godt samarbeid internt i kommunen

I Eidsvoll kommune har demenskoordinator Anita Bekkevold Berby, leder av frivilligsentralen Irene Engeskaug og Nasjonalforeningen for folkehelsen samarbeidet godt helt siden 2017 om Nasjonalforeningen sitt prosjekt Demensvennlig samfunn og aktivitetsvenner. De har blant annet i flere år tilbudt et kurs for å heve kunnskapen om demens både blant ansatte og innbyggere, men det holder ikke forteller Engeskaug. Hun og Berby ønsker et regionalt samarbeid varmt velkommen.

- Det er mye bra kompetanse blant ansatte i kommunen; i hjemmesykepleien, omsorgsboliger, sykehjem, med flere. Men, for å møte framtidens behov, støtte og følge opp både pasienter og pårørende i ulike faser av sykdommen er vi nødt til å løfte blikket og arbeide tverrfaglig, sier Berby. Hun og Engeskaug ønsker blant annet at det opprettes en tverrfaglig arbeidsgruppe i demensvennlig samfunn prosjektet. Dette er i tråd med anbefalinger fra Nasjonalforeningen for folkehelse.

Rask økning i demens og kognitiv svikt de nærmeste årene

GRIP skriver at den utfordringen som vil treffe kommunene sterkest og raskest er den økende gruppen av pasienter med kognitiv svikt og demens. For å sikre at regionen har et helhetlig grunnlag for sin strategi, skal likevel en beskrivelse av utviklingen for flere alder og behovsgrupper belyses.
Kommunene i Gardermoregionen baserer sine strategier på politisk lederskap som bygger på regionalt samarbeid der dette gir gevinster. Et av de høyest prioriterte målene er at kommunene på en bærekraftig måte klarer å oppfylle målene i nasjonale planer, herunder "Demensplan 2025".

Todelt mandat for GRIP

GRIP etablerer et regionalt forankret prosjekt med følgende overordnete mandat som deles i to temaer, både kartlegging av behov på et overordnet nivå og særlig fokus på kognitiv svikt og demens.
Her kan du lese GRIPs egen beskrivelse av prosjektet.

50 prosent av utredningsarbeidet finansieres av GRIPs oppsparte midler, den andre halvparten av kostnaden finansieres av regionens kommuner og fordelt i henhold til folketall:
• Ullensaker 36% = 180 000
• Eidsvoll 23% = 115 000
• Nannestad 13% = 65 000
• Nes 20% = 100 000
• Gjerdrum 6% = 30 000
• Hurdal 2% = 10 000

Saken behandles nå i de respektive kommuners folkevalgte organer, i Eidsvoll står saken på sakskartet i Formannskapet 10. september og Kommunestyret 17. september. Her finner du politisk møtekalender for Eidsvoll kommune: Møteoversikt - Eidsvoll kommune (onacos.no)