test

Analyse av helse- og mestringstjenestene – hele kommunen er med

Stort engasjement og godt samarbeid er avgjørende når grunnlovsbygda skal satse på tidlig innsats og forebyggende tjenester.

Eldre dame sammen med helsepersonell

Eidsvoll kommune jobber med en helhetlig analyse av helse og mestring.

Foto: Adobe photostock

Hvordan ser innsatstrappa ut i dag?

Innsatstrappa viser hvilke tilbud som finnes på ulike nivåer per i dag. De første trinnene beskriver åpne tilbud for alle innbyggerne. Lenger opp i trappa blir brukerne færre og kommunen bruker mer ressurser på det enkelte tilbudet.

Den helthetlige innsatstrappa for helse og mestring i Eidsvoll kommune. (illustrasjon: Agenda Kaupang)

Når kommunen skal beslutte veien videre for kommunalområdet Helse og mestring, er det nyttig og viktig med en oversikt over de ulike tilbudene og hvordan ressursene er fordelt mellom dem.

Fordeling av ressurser i innsatstrappa (grafikk: Agenda Kaupang)

På trinn 1 bruker kommunen mest ressurser på skole og barnehage. Samtidig har Eidsvoll kommune også mange andre tilbud på de første trinnene i innsatstrappa.

Når tilsvarende oversikt lages om ett, to eller fem år, bør søylene være mye høyere til venstre i diagrammet, for at kommunen skal kunne tilby bærekraftige tjenester i framtida. Mer forebygging og egenmestring, mindre reparasjon og dyre pleie- og omsorgstjenester. Dette må hele Eidsvoll kommune samarbeide om; politikere, ansatte i kommunen, innbyggerne, frivilligheten og næringslivet.

Innsatstrappa har vært tema for flere utviklingssamlinger i kommunen høsten 2024. Den 6. november samles flere ledere, ansatte og innbyggere til en ny samling. Da er tema hvordan Eidsvoll i enda større grad skal lykkes med å satse på tidlig innsats og forebyggende tjenester.

Utredning av fritt brukervalg i hjemmetjenestene

Det er i dag 10 av de 357 kommunene i Norge som har fritt brukervalg i hjemmetjenestene.

Delrapporten for fritt brukervalg i Eidsvoll er snart ferdigstilt. Den vurderer fordeler, ulemper, gevinster, kostnader og den beskriver risiko.

Kommunen har nedsatt en ressursgruppe som gjennomfører utredningen. Agenda Kaupang bistår kommunen og man innhenter erfaringer fra andre kommuner. Det er lagt opp til behandling av saken i hovedutvalg for helse og mestring den 26. november, formannskapet og kommunestyret i februar 2025.

Kommunikasjon og involvering i prosessen med å etablere en helhetlig innsatstrapp

Kommunen har informert og drøftet ovennevnte saker i ulike fora med politikere, ledere, ansatte, hovedtillitsvalgte og hovedverneombud til stede. Kommunen planlegger også et åpent møte høst/vinter 2024 der ulike brukerorganisasjoner blir invitert.

Les kommunalsjefens oppsummering for analysearbeid innen helse og mestring for oktober.

Publisert: 31.10.2024 14:43:42
Sist endret: 31.10.2024 16:02

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?