Eidsvoll vil tenke nytt for å gi innbyggerne best mulige tjenester
Status august: Ferien er over og i Eidsvoll kommune er arbeidet med å planlegge for framtidens helsetjenester i full sving. Nedenfor kan du lese om status for Analyse av helse og mestringsområdet. Denne månedens statusoppdatering handler spesielt om arbeidet med den helhetlige innsatstrappa. Vi publiserer en slik status hver måned.
Sist oppdatert: 28.08.2024 07:52 | Publisert: 27.08.2024 16:52:02
Morgenstemning på Vorma
Foto: Lisbeth Å. Meidell
Her kan du lese hele statusoppdatering fra helse og mestring for august 2024.
Kommunen må løse flere og mer krevende oppgaver
-Vi må tenke nytt, sier kommunalsjef Nina Dahl Martinsen. Prognosene for framtiden viser at Eidsvoll og resten av landet må finne nye måter å jobbe på for å møte helseutfordringene vi står overfor. Kommunen vil få flere og mer ressurskrevende oppgaver, som for eksempel at flere innbyggere vil få demens i årene som kommer, samtidig som de økonomiske rammene vil bli strammere enn tidligere.
Mer samarbeid på tvers av tjenester
-Dette arbeidet vil ta tid, men bedre samhandling mellom ulike tjenester og tidligere innsats vil gjøre Eidsvoll bedre rustet til å møte framtiden. Mitt mål er å involvere hele kommunen, vi må gjøre hverandre gode, forteller Martinsen.
Det er lett å tenke at helse- og omsorgstjenester hører til under kommunens definisjon av helse og mestring og bare der, men forebyggende tiltak foregår i alle deler av kommunen. Derfor er det så viktig at alle sektorer bidrar og har et eierskap til dette arbeidet. Alle kommunalområder vil altså være involvert.
Kommunen ønsker også å involvere innbyggere og frivilligheten i Eidsvoll, litt lenger ut i prosessen.
-Det er viktig å forstå hva innbyggerne er opptatt av og et godt samarbeid med frivilligheten er avgjørende for å lykkes, sier kommunalsjefen.
Innsatstrappa - tidlig innsats og mindre inngripen i folks liv
Analysearbeidet startet våren 2024 og kommer til å fortsette utover høsten og vinteren.
I høst jobber kommunen med det som kalles en helhetlig innsatstrapp. Kommunen vil kartlegge hvert trinn i trappa. De laveste trinnene beskriver tilbud som i liten grad griper inn i innbyggers liv. Det kan være gode kommunale møteplasser for, som for eksempel ungdomsklubber eller andre fritidstilbud. Jo lenger opp i trappen vi beveger oss, jo mer omfattende og kostbare er tiltakene, som for eksempel spesialiserte plasser på institusjon.
Dette handler i stor grad om å finne gode tiltak på de laveste nivåene. På denne måten kan man redusere behovet for mer inngripende og omfattende tjenester. Samtidig ønsker kommunen å kartlegge behov for kapasitet og ressurser i tjenestene. Hele organisasjonen i fellesskap skal bli enig om hvordan disse trinnene ser ut i Eidsvoll.
Fakta om prosessen med å analysere kommunens helse og mestringstilbud:
- Den første av tre utviklingssamlinger blir gjennomført 18. september 2024
- 70 ledere og ansatte, som representerer alle kommunens kommunalområder deltar på samlingen.
- Målet med samlingene er å skape en felles forståelse for kommunens eksisterende tjenetilbud og kartlegge behov for forbedringer
- Kommunen skal også definere målsettinger og fordele oppgaver knyttet til den videre prosessen.
- Kommunikasjon og involvering internt i kommunen: Arbeidet med innsatstrappen vil være tema på møter med plasstillitsvalgte og verneombud i de enkelte avdelingene. Informasjonsskriv om status i prosjektet vil bli distribuert månedlig fra prosjektleder. Informasjon om status alle møter i hovedutvalg for helse og mestring, administrasjonsutvalget og arbeidsmiljøutvalget. Det vil videre bli informert i alle møter i eldrerådet og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det legges også opp til en statusinformasjon i kommunestyret den 17.9.
- Utredning om fritt brukervalg: Det vises til tidligere informasjon om dette. Det er planlagt intervjuer av ledere, ressurspersoner og ansattes representanter den 26.8. En delrapport om dette temaet skal foreligge innen 1.11.2024. Utredningen skal avklare om og på hvilke områder det kan være hensiktsmessig med fritt brukervalg. Den skal omfatte økonomisk potensiale, organisatoriske forhold, kriterier og rutiner for tildeling, kommunens oppfølging og kontroll med mer.