test

Fyr riktig - for både helse og trygghet

Nå som kulda kommer snikende, er det mange som finner frem vedsekken og fyrstikkene. Men visste du at måten du fyrer på har mye å si, både for lufta du puster inn og for brannsikkerheten hjemme?

Sist oppdatert: 16.10.2025 15:19 | Publisert: 16.10.2025 15:05:08

Person fyrer i svart vedovn, vi kan se flammer i ovnen og vedkubber til høyre for den

Fyrer i vedovn

Foto: Microsoft Copilot

Riktig fyring gir bedre luft og mindre risiko 

Vedfyring gir god varme og stemning, men røyken fra peisen kan inneholde små partikler som er skadelige å puste inn. Særlig på kalde dager kan høye konsentrasjoner av slike partikler i uteluften være et problem og gi dårligere helse for de som er sårbare for luftforurensning, slik som barn, gravide, eldre og personer med underliggende sykdommer.  

I tillegg kan feil fyring føre til sot i pipa, og dermed økt risiko for pipebrann.  


Slik fyrer du riktig og helsevennlig

Her er noen enkle tips som gjør stor forskjell: 

  • Bruk tørr ved. Våt ved øker sot- og partikkelutslippet.  

  • Tenn opp på toppenDette gir en raskere og varmere forbrenningsprosess, som danner mindre svevestøvpartikler.  

  • Gi bålet luft. Åpne ventiler på peisen og gjerne døra litt i starten. Ovnen må ha nok luft til forbrenningen.  

  • La flammene brenne. Flammer gir god forbrenning. Glød uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.  

  • Bytt til en moderne ovn. Nyere, rentbrennende peisovner etterbrenner gassene, slik at partikkelutslippet fra vedfyringen reduseres kraftig.   

 

Små grep gjør stor forskjell 

Riktig fyring gir deg mer varme for pengene, reduserer risikoen for brann og gjør lufta i nabolaget renere. En liten innsats fra hver husstand betyr mye for både helse og miljø.