Kaster DU også penger i do?
I dag er det Verdens toalettdag og vi har fokus på søppel som trekkes ned i do. En våtserviett fra babystellet, en bomullsdott fra sminkefjerningen, en tampong, snusposen eller tanntråden fra morgenpussen – et lite nedtrekk så er det ute av syne og ute av sinn. Har du tenkt over at denne dårlige vanen får konsekvenser, ikke minst for lommeboka di?
Sist oppdatert: 19.11.2024 07:46 | Publisert: 18.11.2024 08:00:00
Dovett
Foto: IkkeEttFett, Romerike
Det siste året har renseanleggene Eidsvoll kommune fanget opp og kjørt bort 23,5 tonn med søppel som innbyggerne våre har kastet i do. I tillegg har vi rykket ut til tilstoppede rør og avløpspumper en rekke ganger, for å rydde opp i matfett og søppel som har ført til driftsproblemer.
Våtservietter, fiberkluter, bind og tamponger er verstingprodukter når det gjelder å tette pumper og rør. Slikt søppel løser seg nemlig ikke opp i vann, men filtrer seg sammen med størknet fett fra matrester og -oljer, og skaper propper harde som betong.
For våre folk i kommunalteknikk er det en svært utrivelig jobb å sage løs dette. Det stjeler også tid og penger fra andre og viktigere oppgaver. Vi vil nemlig heller bruke ressursene på å sørge for god avløpsrensing, som trygger innbyggernes helse og trivsel, og reduserer faren for forurensning av naturen og miljøet i kommunen vår.
Gebyret øker mer enn nødvendig
Alle som er tilkoblet offentlig avløp betaler et avløpsgebyr. Dette er penger som skal gå til nødvendig utbygging, drift og vedlikehold av avløpssystemene. Eidsvoll kommune vil, i likhet med de fleste kommuner i landet vårt, få strengere krav til avløpsrensing som resulterer i behov for å investere i bedre renseanlegg. Det gjør at avløpsgebyret du og jeg må betale vil øke i årene som kommer.
Da er det dumt at vi også må bruke penger på å rydde opp etter folk som kaster søppel i do, og som gjør at gebyrene økes ytterligere! I tillegg betaler du jo allerede for å få samlet inn husholdningsavfallet, så hvorfor betale dobbelt?
Søppel i do fører til plast i havet
Du kan også risikere å møte på dosøppelet ditt igjen neste gang du er på stranda en deilig sommerdag. Når rør tettes og pumper stopper må jo avløpsvannet fortsette å renne. Det urensede avløpsvannet tar med seg dosøppelet korteste vei og rømmer ut i lokale bekker og elver, og ender til slutt i havet.
Så gjør deg selv, miljøet rundt oss, og folkene i kommunalteknikk en tjeneste; ha en søppelbøtte på badet – og bruk den!
Takk for hjelpen!
Hvis du vil lese mer om hvordan du kan hjelpe oss, kan du besøke denne siden: Dovett – Ikke Ett Fett, Romerike