Omorganisering av omsorgsboliger er krevende, men nødvendig
Helse og mestring er i en større omstillingsfase for å tilpasse seg vedtatte budsjetter i planperioden og sikre fremtidsrettede tjenester. Et av tiltakene er omstrukturering av Vilberg bosenter og Pålsejordet bokollektiv når vi nå skal åpne og ta i bruk nye Sundet bo og aktivitetetssenter. Vi spør kommunalsjef Nina Dahl Martinsen: Hvordan vil omstillingen påvirke innbyggerne, hvor i prosessen er vi, hvorfor og hvilke muligheter gir en slik endring?
Sist oppdatert: 09.03.2025 10:34 | Publisert: 07.03.2025 16:39:10

Eidsvoll kommune ønsker å ivareta de berørte best mulig.
Foto: Adobe Stocphoto
Ønsker å ivareta de berørte best mulig
Omorganiseringen berører pasienter, pårørende og ansatte i kommunen. Kommunalsjef Nina Dahl Martinsen understreker at hun og hennes medarbeidere er opptatt av gode prosesser og å ivareta alle berørte.
Hvordan tror du denne omstillingen påvirker beboere og pårørende ved de berørte omsorgsboligene?
- Dette er spesielt vanskelig for noen brukere som får tjenester på Pålsejordet bokollektiv i dag. For dem og deres pårørende oppleves dette som å bli fratatt noe veldig godt. Det er en sorg i det. Det må vi håndtere på best mulig måte, understreker Martinsen.
Kommunalsjefen legger til at kommunen ikke har penger nok til å opprettholde dagens drift, samtidig vil den ikke ha tilgang på nok helsepersonell i fremtiden til å fortsette som vi gjør i dag.
- Vi må rett og slett gjøre mer for mindre, sier kommunalsjefen. Hvis vi ikke skal gjøre strukturelle tiltak, hva skal i så fall være alternativet? Spør kommunalsjefen.
En slik omstilling påvirker også de ansatte i kommunen, hva vil du si til dem?
- Jeg er takknemlig for den innsatsen de ansatte gjør hver eneste dag når de sørger for daglig drift i en krevende situasjon. Jeg har stor forståelse for at det er utfordrende for ansatte å møte pasienter og pårørende som stiller spørsmål.
Martinsen legger til at det er naturlig at noen ansatte er urolige for hva endringene innebære for dem.
- Jeg samarbeider med virksomhetslederne om å informere og involvere de ansatte. Dette arbeidet har pågått i over et halvt år. Nå jobber vi med en plan for involvering og kommunikasjon knyttet til implementering av endringene, sier hun.
Vi er i startfasen av omorganiseringen
Hvor langt har kommunen kommet i omstillingsprosessen og hva skjer videre?
Martinsen presiserer at prosjektet er helt i startfasen og jobber fortsatt med å planlegge og kartlegge blant annet bygningene det her er snakk om.
- Kommunen ønsker å involvere pasienter, pårørende og ansatte i det videre arbeidet. Blant annet er de pårørende ved Vilberg bosenter og Pålsejordet bokollektiv invitert til et informasjonsmøte 11. og 13. mars. Her vil også tillitsvalgte i kommunen inviteres med, sier hun.
I fase 3 av prosjektet skal kommunen kartlegge behov hos dem som benytter seg av tilbudene ved de to omsorgsboligene. Det skal ligge individuelle kartlegginger og vurderinger til grunn for den enkelte, slik at målet med riktig tjeneste på riktig tjenestenivå oppnås. Dette arbeidet gjøres i forkant av flytting og at nye tjenester skal tas i bruk.
- Alle disse fasene vil ta tid og kommunen vil ikke sette i gang med flytting av pasienter som er beskrevet i fase 4, før fase 1-3 er ivaretatt for den enkelte pasient. Prosessen foregår frem til mai 2026. Det er enda for tidlig å si nøyaktig når, legger Martinsen til.
Hvorfor må kommunen omorganisere?
Eldrebølgen har myndighetene varslet i mange år, nå er den her. Det betyr flere eldre og færre innbyggere i arbeid.
- I 2050 er vi nesten tre ganger så mange eldre over 80 år i Eidsvoll. I tillegg til at behovet for helsehjelp øker, er det kamp om kompetanse og arbeidskraft sier kommunalsjefen.
Samtidig med endring i befolkningens demografiske sammensetning er Eidsvoll kommune i en krevende økonomisk situasjon. Innsparingskravet for Helse og mestring i 2025 er 18,5 millioner. Ser vi på de neste fire årene samlet er summen ca. 50 millioner kroner. I tillegg må Helse og mestring spare inn merforbruket i 2024, som var på 18, 4 millioner kroner.
Spørsmålet som Eidsvoll kommune må stille seg er: Hvordan kan vi sikre forsvarlige helsetjenester i årene som kommer, til tross for demografiske endringer og trangere økonomi?
Rett hjelp på rett nivå
Hva vil kommunen oppnå med omorganiseringen av omsorgsboliger?
- Omorganisering handler om å sikre rett hjelp på rett nivå og til rett tid. Dette handler blant annet om om å legge til rette for differensierte botilbud, der pasientens autonomi og egne ressurser kan sikres lengst mulig, før de tunge og mer inngripende tjenestene må settes inn. Med de ressursene vi vil få i årene framover kan ikke kommunen organisere helse- og omsorgsarbeidet på samme måte som i dag. Vi må legge til rette for å bruke fagkompetanse på tvers, organiseringen må understøtte en tettere samhandling og bruk av teknologiske løsninger. Vi må bygge sterkere kompetansemiljøer for demens. Vi er nødt til å omstille oss, å gjøre ting på andre måter gjentar Martinsen.
Dette er bakgrunnen for analysearbeidet kommunen har gjort av tjenestene som tilhører kommunalområdet Helse og mestring. Kommunen har etablert en felles strategi for hele kommunen om en helhetlig innsatstrapp, Eidsvolltrappa.
- På de øverste trinnene er tjenester som er svært inngripende i innbyggernes liv og samtidig kostbare. Et eksempel kan være døgnbemannede omsorgsboliger. Lenger ned i trappa finner vi tjenester som gjør at innbyggerne kan leve selvstendige liv så lenge som mulig. Disse har også en lavere kostnad.
Omstillingen i kommunen handler om at kommunen må tilby flere av tilbudene nede i trappa og mindre av dem lenger opp i trappa.
Sundet bo- og aktivitetssenter gir oss nye muligheter
På hvilken måte skal det å flytte eldre pasienter fra en omsorgsbolig til en annen bidra til bedre helsetjenester i Eidsvoll?
Martinsen legger vekt på at innbyggerne i Eidsvoll skal få forsvarlig helsehjelp. Hun presiserer at kartlegging av beboere og individuelle hensyn blir lagt til grunn for å beslutte hvilket tilbud den enkelte vil få.
- En slik omstrukturering er krevende for både ansatte og berørte innbyggere, men samtidig en unik mulighet til å rigge kommunen bedre for å møte ventede utfordringer. Dette gjør det mulig å gi innbyggerne nødvendig hjelp i framtiden, sier kommunalsjefen.
Hun fastslår at det nye Sundet bo- og aktivitetssenter gir nye muligheter til å etablere flere ulike botilbud og ta ned kapasiteten på helsetjeneste øverst i trappen. Kommunen må legge til rette for at brukerne kan bruke egne ressurser og leve selvstendige liv lengst mulig. Utviklingen viser at stadig flere blir eldre enn tidligere før de trenger kommunens tjenester.