Innhold

Hjemlevering av middager

Hjemlevering av middager

Hjemlevering av middager er et servicetilbud i Eidsvoll kommune, fortrinnsvis til eldre og de som måtte trenge det. Maten lages på kommunens kjøkken på Vilberg helsetun. Det er Røde Kors som kjører ut maten.

Litt om maten

Vi tilbyr en 3-ukers meny med middag, dessert eller suppe som varierer etter sesong og høytider.

Middagsmaten er hovedsakelig norsk tradisjonsmat, og er kvalitetssikret av kokk. Vi er opptatt av riktig ernæring, gode råvarer, god smak og matsikkerhet når vi setter opp menyen. Middagene er i tråd med kostholdsanbefalingene til Helsedirektoratet. Vi følger prinsippene for energi- og næringstett kost, som er anbefalt til de med økt risiko for underernæring. Det vil si at maten inneholder litt mer kalorier, proteiner og fett per porsjon sammenliknet med det som anbefales til befolkningen for øvrig. Vi tilbyr de vanligste spesialkostene, for eksempel ved matallergi eller behov for mat med mykere konsistens.

Maten leveres kald, og er beregnet for sluttilberedning i mikroovn. Vi anbefaler derfor at alle som får mat fra oss går til anskaffelse av mikroovn.

Slik kommer du i gang med tjenesten

Du kan starte opp tjenesten ved å kontakte:

Bestilling og avbestilling av middager

Du kan selv velge antall middager m/dessert du ønsker per uke.

Bestilling og avbestilling skal gjøres til kjøkkenet

Bestillingen av mat må være på kjøkkenet innen onsdag uka før utkjøring. Bestilling kan gjerne være fast og avbestilling må gjøres så snart som mulig.

Bruker/pårørende/hjemmetjenesten er ansvarlig for avbestilling ved opphold på sykehjem/sykehus eller liknende.

Mat som ikke er avbestilt 5 dager før neste levering vil bli fakturert. 

Betaling

Faktura sendes ut en gang i måneden etter forbruk og kommunens fastsatte priser. Pris pr januar 2023 er 95,- for middag og dessert/suppe.

Levering

Maten leveres på tirsdag og fredag av Røde Kors.

Maten må umiddelbart etter levering plasseres i kjøleskap. Derfor er det viktig at du er hjemme når maten leveres.

Der hjemmetjenesten leverer maten, kan det være andre avtaler om leveringstidspunkt.

Oppbevaring

Maten bør plasseres nederst i kjøleskapet, fordi der er det kaldest. Kjøleskapet bør holde 4°C. Emballasjen er merket med siste forbruksdag. Maten kan brukes til og med denne datoen, forutsatt at den er oppbevart kaldt.

Slik varmer du maten

Maten bør varmes i emballasjen i mikroovn.

Slik gjør du det:

  • Stikk hull i plastfilmen/lokket med en gaffel på 2 - 3 steder
  • Still mikroovnen på 650 - 750 W
  • Hovedretter: still inn uret på 4 - 5 minutter
  • Supper: still inn uret på 2 - 3 minutter
  • Matboksen må kunne rotere fritt i mikroovnen
  • La maten stå i mikroovnen 1 - 2 minutter etter at den er ferdig, slik at varmen fordeles godt i maten
  • Riv av lokket, eventuelt skjær rundt kanten med en skarp kniv, mens maten og boksen er varm
  • Kalde desserter: en skarp kniv kan være til hjelp når du skal ta av plastlokket
  • Anrett gjerne maten på en tallerken, men den kan også spises rett fra emballasjen

Har du liten matlyst eller gått ned i vekt?

Orker du ikke å spise hele middagsporsjonen kan det være smart å berike maten litt. Berike vil si å tilsette litt ekstra kalorier i maten. Da kan du spise en mindre porsjon, men allikevel få i deg nok energi. Her er noen eksempler på hvordan du kan berike maten du får levert:

  • Litt smeltet smør på potetene
  • Litt olje eller flytende margarin i sausen/gryteretten/suppen
  • En klatt rømme/creme fraiche ved siden av maten
  • Kremtopp og ekstra fløte på desserten

Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på maten vi lager

Har du spørsmål eller innspill til maten, må du gjerne kontakte oss ved å sende en e-post

 


Publisert: 20.01.2023 09:28:10
Sist endret: 20.01.2023 12:56