test

INNHOLD

Opplev Eidsvoll

Grunnlovsbygda Eidsvoll har mye å by på både av natur-, kultur- og andre opplevelser å fylle fritiden med. Her kan du finne informasjon og lenker til mange ulike aktiviteter.


Attraksjoner og severdigheter

Aktivitetskalender

Hva skjer i Eidsvoll? 

Har du sjekket aktivitetskalenderen? Et samarbeid med Visit Romerike - og denne brukes av lag, foreninger, klubber, privatpersoner, artister osv. I aktivitetskalenderen finner du kanskje et arrangement som passer deg? En konsert? Spillekveld? Quiz? Strikkekafé? Teater? Annet? 

Sjekk aktivitetskalenderen for Eidsvoll

Se Eidsvoll i bilder

Film

Filmen om Eidsvoll

Turtips

Eidsvoll kommune har mange skiløyper med og uten lys, oppmerkede turstier og mange mil med fine skogsveier som kan brukes til sykling og løping. For den som liker vannaktiviteter har vi Hurdalsjøen og Mjøsa i vår kommune med gode bademuligheter. Det er en rekke tjern, småvann og elver i kommunen hvor det er gode fiskemuligheter mot innløsing av fiskekort.

Fotturer
Skiløyper

Alle de 6 idrettsforeningene/løypelagene som kjører opp skiløyper i Eidsvoll har gps fra skisporet og oppdatert prepareringsstatus finner du via denne siden.

Sykkelturer



Gjestehavner og småbåtplasser

Gjestebrygger

Det er to gjestebrygger i Eidsvoll, en ved gamlebrua v/uterestauranten som ligger der, og en ved nybrua der tømmerfløteren står. Begge sentralt i Eidsvoll med kort vei til bank, spisesteder, butikker, osv. 

Det er mange som tar turen innom brygga, enten for å slappe av å prate, er på tur opp eller ned Vorma eller har Eidsvoll som mål for båtturen.

Velkommen til Eidsvoll via Mjøsa og Vorma! 

Småbåtplasser

Vorma Båtforening

Ligger i midtbygda, i Eidsvoll sentrum ved elva Vorma, ca 8 km sør for Minnesund (Mjøsas sørlige ende). Til Eidsvoll kan du kjøre båt fra Lillehammer i nord, og via sluser i Svanfoss helt fra Rånåsfoss, som ligger 170 km lenger sør. Vorma båtforening har ca 110 medlemmer, og har plass til 90 båter, med mulighet til å bygge ut til minst 70 til. I Eidsvoll sentrum har vi også flotte gjesteplasser, som vi ønsker alle velkommen til i sommer.

Vorma båtforening

Andelva Båtforening

Ligger sør i bygda, er lokalisert og tilknyttet Hurdalsjøen, en stor forening med omlag 400 medlemmer. Båthavnene vi drifter heter Merra og Borgerstua 

Andelva båtforening 

Badeplasser

Eidsvoll kommune har to flotte badeplasser ved Hurdalssjøen. Begge er barnevennlige med fine sandstrender, Rødvika/Prestsand er også tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Badeplassen på Årneslandet ved Mjøsa har et stort flott grøntområdet og på andre sida av Mjøsa finnes Ørbekkstranda.

I Gullverksområdet er det badeplass i Øvre-Holsjø og i Jøndalsvassdraget finnes badeplassene Fløyta og Søndre Holsjø (Nedre).

 

FløytaLangtonPrestsand Hurdalsjøen bryggePrestsand HurdalsjøenØrbekkstranda

 

Badevannskvalitet i Eidsvoll og omegn

Miljørettet helsevern - Øvre Romerike tar badevannsprøver i kommunene Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker og publiserer rapoorter for badevannskvalitet på Badevannskvalitet - Nannestad kommune.

Museer

Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen. Foto av Bjørn Hytjanstorp
Eidsvollsbygningen er ett av Norges fremste nasjonalsymboler som stedet der den norske Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814. 
Museet rommer i dag Eidsvollsbygningen med sidebygninger og parkområde, Wergelands Hus med Demokratisenteret for unge, billettsalg og suvenirbutikk, museumsbutikk, Kafé Standpunkt med uteservering og utendørs utstillinger. Eidsvoll 1814 er en del av stiftelsen Norsk Folkemuseum. Les mer om Eidsvollsbygningen

Eidsvoll bygdetun og Okkupasjonsmuseet

Barn på BygdetunetInnvendig i okkupasjonsmuseet
Eidsvoll bygdetun ligger på Hammerstad i Eidsvoll og viser bygdesamfunn fra 1700- og 1800- tallet. Et godt sted å være, sommer som vinter, med grillplass, aktivitetsløype og utescene som er fritt tilgjengelig også utenom museets åpningstid. Her ligger også Okkupasjonsmuseet som viser hvordan okkupasjonen og motstandskampen under 2. verdenskrig artet seg på Eidsvoll. Les mer om Bygdetunet og Okkupasjonsmuseet

Feiring Jernverk, St. Pauls gruve og Carsten Ankers lysthus

St. Pauls gruveCarsten Ankers lysthus
Feiring Jernverk var i drift fra 1806-1818. I jernverksruinene kan du blant annet se samt Norges best bevarte masovn fra den tida. Årlig arrangeres Jernverkshelga her, med friluftsskuespill og omvisninger i ruinene, som ligger 15 minutters gange fra RV 33 i Feiring. Stien er skiltet.
St. Pauls gruve var en hovedleverandør til Carsten Ankers jernverk både i Feiring og på Eidsvoll. Gruven er tilrettelagt for publikum og hvor det arrangeres omvisninger. 
Carsten Ankers lysthus er en kopi av huset som Carsten Anker fikk bygget på Christenkollen, rett i nærheten av Feiring Jernverk. Dette er et fint turmål, med fantastisk utsikt over Mjøsa.
Les mer om Feiring Jernverk/St. Pauls gruve/Carsten Ankers lysthus

Laboratoriet på Knofsløkken
Smelteriet fra nedsiden

Laboratoriet ble bygget i 1896 i forbindelse med den siste gruvedriftsperioden i Eidsvoll. Det var stor aktivitet og en hel gruvefabrikk ble anlagt, med pukkverk, vaskeri, amalgamiseringsanlegg, smelteri (laboratorie) og smie. Museet inneholder utstillinger av alt utstyr som ble brukt i driftsperioden både i laboratoriet og infrastrukturen rundt. Museet driftes av Guldværket Cirkumferens, gullgruvenes venner. Les mer om Gullverket museum

Mjøssamlingene på Minnesund
Mjøssamlingene på Minnesund

Besøk Mjøsas sjøfartsmuseum på Minnesund og opplev den fargerike historien fortalt gjennom 200 år gamle sjøhus og veteranbåter som fortsatt brukes. Visste du at Skibladner ble bygget på slippen her i 1856? Fortsatt er dette det eneste stedet «Mjøsas hvite svane» kan komme på land når det trengs en overhaling. Les mer om Mjøsmuseet/Mjøssamlingene

Publisert: 15.11.2016 14:49:00
Sist endret: 21.06.2024 10:07

Publisert: 15.11.2016 14:49:00
Sist endret: 21.06.2024 10:07

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?