Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål - rundt beredskap og Ukraina

Her vil vi forsøke å legge inn ofte stilte spørsmål rundt krigen i Ukraina og beredskapen rundt. 

Ofte stilte spørsmål og svar rundt angrepet på Ukraina - på regjeringens side finner du her

Har Eidsvoll en plan for beredskap og samfunnssikkerhet?

Ja, Eidsvoll kommune (og alle andre kommuner) er pålagt å ha en overordnet beredskapsplan for å kunne reagere rasjonelt og effektivt ved alvorlige hendelser. Kommunen følger med på og blir oppdatert om nasjonale føringer for beredskap. Les mer om beredskap i Eidsvoll her.

Påvirker Russlands angrep på Ukraina trusselnivået i Eidsvoll og Norge?

Justisdepartementet understreker at trusselnivået i Norge er uendret, vi er ikke i en situasjon med økt beredskap, og at den norske befolkningen kan leve som normalt.

Må vi forberede oss på å bruke tilfluktsrom?

Norske myndigheter understreker at vi ikke har økt beredskap i Norge og at befolkningen kan leve som normalt. Det er ingenting som tilsier at det vil bli behov for å oppsøke tilfluktsrom. Noen offentlige bygg i Eidsvoll har tilfluktsrom som er beregnet på daglige brukere av det aktuelle bygget. Det er ingen offentlige tilfluktsrom i Eidsvoll Se sivilforsvarets kart over offentlige tilfluktsrom i Norge. Ved varsel om mulig eksponering for radioaktivt nedfall vil det trolig komme råd fra nasjonale myndigheter å være innendørs i egen bolig. Du er som regel godt beskyttet i ditt eget hjem hvis du har forberedt deg - se egenberedsksap på våre beredskapsider.

Tilfluktsrom blir kun tatt i bruk hvis det oppstår helt spesielle, alvorlige hendelser, for eksempel krig. Når det blir behov for å evakuere til tilfluktsrom, vil befolkningen bli varslet. Mange typer katastrofer og alvorlige hendelser krever beredskap, men sjelden egne tilfluktsrom.

Hvor ligger tilfluktsrommene i Eidsvoll?

Det finnes både offentlige og private tilfluktsrom.

Offentlige tilfluktsrom er bygget for at menneskene som befinner seg i nærområdet kan søke vern i en beredskapssituasjon.

I tillegg finnes det såkalte private tilfluktsrom.
Disse ligger i private og kommunale bygg, og er til for at menneskene som oppholder seg i bygget kan søke tilflukt der. Eksempler er tilfluktsrom i borettslag og skoler.
De private tilfluktsrommene skal være skiltet, slik at de som bruker bygget skal kjenne til at de er der, og de som eier/bruker bygget skal planlegge for bruk av tilfluktsrommet i relevante scenarier. 

Private tilfluktsrom blir ikke offentliggjort på internett og det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som anbefaler at det ikke legges ut noen oversikt over private tilfluktsrom på nett, blant annet fordi oversikten fort kan bli utdatert og fordi private tilfluktsrom er dimensjonert til å romme brukerne av bygget, og ikke mennesker som oppholder seg i omkringliggende områder.

Jodtabletter til innbyggerne - har kommunen et lager?

Eidsvoll kommune har, som en del av den generelle beredskapen og føringer fra sentrale myndigheter, et sentralt lager med jodtabletter tiltenkt skoler, barnehager. 

Plan for utdeling av jodtabletter

Kommunene har et system som sikrer distribusjon av jodtabletter til barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Jodtabletter skal ikke tas med mindre du får beskjed fra nasjonale myndigheter.

Jodtabletter kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker i nærheten. I slike tilfeller vil det gå ut en melding fra nasjonale myndigheter om at jodtabletter bør inntas.
Tabletten er i hovedsak beregnet for befolkningen under 18 år, gravide og ammende. I noen tilfeller kan det være aktuelt for voksne mellom 18 og 40 år. De over 40 år har svært liten risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen på grunn av radioaktivt nedfall og trenger ikke ta jodtabletter.

Merk at jodtabletter også er en del av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) sin egenberedskap. Dette står også på våre generelle beredsskapssider. Egenberedskap våre generelle beredskapssider 

Egenberedskap? Hvordan kan jeg forberede meg?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at alle innbyggere i Norge er forberedt på krise- og beredskapshendelser gjennom såkalt «egenberedskap». Dette er en årlig kampanje som har pågått en stund. 

Egenberedskap handler først og fremst om at alle bør ha et lager hjemme med nødvendig mat, drikke, medisiner og utstyr til å klare seg selv i tre dager, listen over hva du bør ha i egenberedskap inneholder også det å oppbevare jodtabletter til personer under 40 år samt ha en bevissthet på hvor det finnes tilfluktsrom er også en del av egenberedskapen. Det står om egenberedskap våre generelle beredskapssider - Hva bør du  oppbevare hjemme osv. . 

Hvis det skulle oppstå en stor og/eller langvarig alvorlig hendelse, vil både redningsmannskaper og kommunen lettere kunne håndtere konsekvensene av hendelsen hvis innbyggerne klarer seg selv i den innledende eller mest kritiske fasen av hendelsen. Derfor er det viktig å ta eget ansvar for å klare seg selv med det mest nødvendige i tre dager, til redningsmannskaper, kommunen og andre aktører, har bedre oversikt og kapasitet til å kunne bistå flere.

Hvordan varsles innbyggerne ved beredskapssituasjoner?

I beredskapssituasjoner eller hvis det oppstår et behov for å evakuere til tilfluktsrom, vil befolkningen bli varslet av nasjonale myndigheter og/eller kommunen via kanaler som SMS, Sivilforsvarets varslingsanlegg og verifisert informasjon fra offisielt hold i media og offisielle nettsteder. Oppholder du deg et sted hvor du hører varslingsanlegget betyr det at du skal søke informasjon. Informasjon gis fra sentralt hold, via radio, tv, internett og sms-varsling. Kommunen har planer for slik varsling. Les mer om hvordan du registrerer ditt telefonnummer for varsling her.

Før slik varsling høres i varslingsanleggene rundt om er informasjonen også sendt i andre interne informasjonskanaler. Du vil få beskjed!

I slike situasjoner er det viktig at vi også tar ansvar for våre nære og kjære.

Ønsker du å hjelpe flyktninger? 

Vi oppfordrer deg som vil hjelpe flyktninger til å se hva de etablerte, frivillige organisasjonene skriver på sine nettsider om hva slags hjelp de organiserer, og om de har behov for hjelp fra privatpersoner.

Transport av ukrainske flykninger

Hvis du kjører ukrainske flykninger til Norge, må de transporteres til Nasjonalt ankomstsenter i Råde kommune. Du kan ikke transportere ukrainske flykninger andre steder enn til Nasjonalt ankomstsenter.

Kommunen får flere henvendelser fra personer som ønsker å hjelpe ukrainere å komme til Norge, 

UDI får mange henvendelser fra personer som ønsker å hjelpe ukrainere i Polen, blant annet ved å reise til Polen og hente flyktninger til Norge med buss. Selv om hensikten din er god, så kan transport av mennesker uten riktige dokumenter for lovlig innreise regnes som menneskesmugling, som er straffbart. 

Vi oppfordrer deg som vil hjelpe flyktninger til å se hva de etablerte, frivillige organisasjonene skriver på sine nettsider om hva slags hjelp de organiserer, og om de har behov for hjelp fra privatpersoner.

Ofte stilte spørsmål 

Regjeringen

Publisert: 10.03.2022 15:12:40
Sist endret: 22.03.2024 12:18

Publisert: 10.03.2022 15:12:40
Sist endret: 22.03.2024 12:18

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?