Fremmede arter

En fremmed art er en organisme som ikke forekommer naturlig på stedet. Mange av disse nye artene utgjør liten eller ingen trussel mot naturmangfoldet, mens en del fremmede arter gjør stor skade i områder de sprer seg til. Disse artene har ikke et naturlig samspill med øvrig flora og fauna, og kan dermed bli en belastning for lokale arter. Fremmede skadelige arter regnes som en av de største truslene mot naturmangfoldet på verdensbasis.

Fremmede arter kommer til Norge som et resultat av menneskelig aktivitet. Dette kan være en bevisst import eller også et resultat av ubevisst import f.eks. ved at arter følger med andre arter, med varer eller transportsystemer. Kilder til spredning av fremmede arter i Eidsvoll er blant annet dumping av hageavfall i naturen. Fremmede insekter og planter kan også ha blitt med som blindpassasjerer – for eksempel ved flytting av masser.

Noen viktige problemarter i Eidsvoll:

  • Kjempespringfrø - spres lett langs vassdrag, fortrenger andre planter og bidrar til erosjon. denne bør fjernes helt fra alle hager. Lukes når de er unge eller kuttes før frøsetting.
  • Parkslirekne/Kjempslirekne - Formerer seg ved rotskudd og stengelbiter og fortrenger andre planter. Røttene kan vokse 3 meter nedover og 10 meter bortover! Denne bør fjernes helt fra hager. Bekjempes med sprøyting (men ikke enkel å bekjempe!)
  • Kjempebjørnekjeks/Tromsøpalme- fortrenger andre planter og har giftig plantesaft. Hver plante kan produsere 50. 000 frø! Bekjempes med rotkutting eller oppgraving tidlig i vekstsesongen, eventuelt med sprøyting på forsommeren, på 15-25 cm høye planter.
  • Hagelupin - fortrenger andre planter og forbedrer jordsmonnet. Frøene kan overleve 50 år i jorden! Den kan bekjempes gjennom og lukes eller graves opp tidlig i sesongen. Fjern frøstander, slå så nær bakken som mulig på forsommeren og gjenta utover i sesongen.
  • Kanadagullris – Arten har stort spredningspotensiale og danner tette bestander som skygger ut og fortrenger stedegne planter. Bekjempes med luking og oppgraving. Slått før blomstring er også aktuelt for større bestander.
  • Brunskogsnegl - har spredt seg til store deler av kommunen, og utbredelsen virker å være økende. De kan utkonkurrere de lokale og stedegne artene av skogsnegl, og gjøre stor skade på hageplanter og grønnsaker. For å unngå snegler i hagen, bør gresset holdes kort, hageavfall ryddes bort og området holdes luftig og tørt der sneglen allerede har etablert seg.

 

For å hindre hageplanter i å spre seg i naturen er det viktig å levere hageavfallet til hageavfallsmottak i kommunen, som er ØRAS IKS.

Husk: Det er forbudt å dumpe hageavfall i naturen!

Brosjyre om hagerømlinger

Fremmede arter - Artsdatabanken

Brunskogsnegl - spredning, forebygging og bekjempelsestiltak .pdf

Publisert: 01.03.2024 13:16:46
Sist endret: 18.09.2024 19:51

Publisert: 01.03.2024 13:16:46
Sist endret: 18.09.2024 19:51

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?