INNHOLD

Forsøpling

Hva er forsøpling?

Dessverre skjer det at mennesker legger igjen avfall eller brukte gjenstander i naturen eller i boområder. Forsøpling/avfall på avveie er ulovlig og kan både være svært skjemmende for miljøet, utgjøre en fare for mennesker og dyr og kan være en kilde til forurensning. 

I forurensningsloven blir avfall på avveie definert som forsøpling. Forsøpling er forbudt. Det betyr at ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende, eller være til skade eller ulempe for miljøet. Den som har forsøplet skal sørge for nødvendig opprydding. Dette følger av forurensningsloven § 28.

Eksempler:

Forsøpling kan bestå av enkeltgjenstander/deler av gjenstander som er kastet eller mistet. Det kan være flasker, snus, plastposer, ledninger, batterier etc. Gjenstander/skrot som er lagret ulovlig kan være bilvrak, og samling av gjenstander som er dumpet på samme sted i naturen, som ulovlige fyllinger.

Kommunens ansvar ved forsøpling

Kommunen er forurensningsmyndighet etter forurensningsloven, og må følge opp melding om forsøpling og ulovlig lagring av brukte gjenstander. 

Dersom du finner avfall i naturen eller i ditt nærområde ber vi om at du henvender deg til kommunen. Hvis det dreier seg om forsøpling langs fylkes- og riksveger er det Statens Vegvesen som skal kontaktes.

Meld fra om forsøpling

  • Ta bilde av avfallet/gjenstandene, og se om du eventuelt finner spor i form av navn/adresse etc.
  • Meld inn saken til kommunen via skjemaet under, og legg ved bildene. Eventuelle beskrivelser og informasjon om deg selv vil kun være synlig for den som behandler saken.

Melding om forsøpling

Hva gjør kommunen?

Kommunen skal drive tilsyn med saken, og kan pålegge opprydding og fjerning av avfall og brukte gjenstander. For å sikre at den ansvarlige rydder opp innen fastsatt frist, kan kommunen sende pålegg og vedta tvangsmulkt med hjemmel i forurensningsloven. 

Når kommunen får melding om forsøpling gjelder prinsippet om at forsøpler er ansvarlig for opprydding, eller vil bli fakturert for kostandene for opprydding. Dersom det ikke er mulig å finne den ansvarlige tar kommunen kontakt med grunneier. Kommunen kan i enkelte tilfeller også selv gjennomføre oppryddingen og i etterkant kreve refusjon av den ansvarlige.  

Les mer om ulovlig forsøpling på Miljødirektoratets sider. 

Publisert: 29.08.2024 09:55:00
Sist endret: 29.08.2024 10:35

Publisert: 29.08.2024 09:55:00
Sist endret: 29.08.2024 10:35

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?