Renovasjonsløsning
Krav til renovasjonsløsninger i plan- og byggesak
Renovasjonsforskriftens §10 er gjeldende.
Kommunen legger føringer på valg av renovasjonsløsninger for områder og/eller enkelteiendommer i sine planer.
Kommunen fastsetter dimensjoneringskriterier som grunnlag for prosjektering av renovasjonsløsninger etter bestemmelser i byggeteknisk forskrift.
Kommunen kan gjennom særskilte bestemmelser i kommuneplanens arealdel, kommunedelplan, reguleringsplan, i byggesak og i utbyggingsavtale eller lignende stille krav til renovasjonsløsningen i hele eller deler av det området planen eller avtalen gjelder for.
I sentrale områder med høy boligtetthet skal innsamlingsordningen være basert på nedgravde renovasjonsløsninger.
Detaljreguleringsplan
Detaljreguleringsplanen skal inneholde situasjonsplan der plassering av riktig dimensjonert renovasjonsløsning er illustrert. Planen skal også vise kjørevei fram til løsningen med eventuell snumulighet/vendehammer der nødvendig, jf. § 13.
RTP - renovasjonsteknisk plan
RTP er grunnlaget for godkjenning av renovasjonsløsningen.
Beskrivelse av helhetlig tilrettelagt løsning for renovasjon i form av renovasjonsteknisk plan (RTP) skal følge som vedlegg til rammesøknaden. Med mindre annet fremgår av reguleringsbestemmelsene, skal renovasjonsløsning godkjennes senest i forbindelse med igangsettingstillatelse, jf. byggesaksforskriften § 6-2 og plan- og bygningsloven § 21-5.
- RTP skal være utformet i samsvar med kommunens til enhver tid gjeldende renovasjonsnorm og annen veiledning.
- RTP skal vise hvordan oppsamling og innsamling av avfall skal løses fysisk for området eller grunneiendommen planen omfatter, samt hvordan andre eiendommer eventuelt berøres av den foreslåtte løsningen.
- RTP skal ivareta forhold knyttet til kapasitet/dimensjonering, sikkerhet, brannforebygging, trafikk og estetikk.
- RTP ved eiendommer med både husholdnings- og næringsavfall skal RTP vise hvordan det er lagt til rette for adskilt håndtering av avfallet.
- RTP der det allerede finnes etablerte løsninger, kan kommunen i enkeltvedtak beslutte at de må endres.
- RTP skal godkjennes av kommunen.
Veg og sikkerhet i forhold til tømming av beholdere
Statens vegvesen sin håndbok N100 for stor lastebil legges til grunn for krav for dimensjonering av veg. Rygging skal unngås.
Utbygger skal vise hvilke sikkerhetshensyn som er tatt i forhold til lekeplasser, myke trafikanter osv., der renovasjonskjøretøy skal fram.
Beholdere og oppstillingsplass
Eier av nye hus bestiller selv beholdere til avfall, med oppstillingsplass max 8m fra stoppeplass. For enebolig i kjede skal det tilpasses felles standplass med felles beholdere.
For leilighetskomplekser og blokker skal det legges til rette for fellesbeholdere (avfallsbrønner) på permanent oppsamlingssted.
Nedgravde renovasjonsløsninger er søknadspliktige etter plan- og bygningsloven.
Utbygger/tiltakshaveren må innhente de nødvendige tillatelsene fra kommunen med hensyn til arealdisponering og graving.
Nedgravde renovasjonsløsninger skal tilfredsstille krav i renovasjonsteknisk norm og annet gjeldende regelverk i kommunen.
Kommunens øvrige retningslinjer som gjelder renovasjon må ivaretas, deriblant retningslinjer om universell utforming og estetikk.
Ny renovasjonsteknisk norm for Romerike
Felles renovasjonsnorm for Romerike er under arbeid.