INNHOLD

Avløp

Kommunale renseanlegg

Hovedrenseanlegget ligger i Bårlidalen ved Sundet, og to mindre renseanlegg ligger på Minnesund og i Feiring. Der renses avløpsvannet i henhold til statlige krav og lokale mål.

Ressursene i avløpsslammet utnyttes til produksjon av biogass, som brukes til strøm og varmeproduksjon. Restproduktet brukes til jordforbedring hos lokale bønder.

Kommunens og abonnentens ansvar

Kommunen har ansvar for kommunale avløpsledninger, og skal lede avløpsvann i rør via pumpestasjoner fram til avløpsanleggene. 

Abonnenten har ansvar for egne stikkledninger, og skal etterkomme krav i forbindelse med omlegging av kommunens hovedledningsnett. 

Eierforhold og ansvarsfordeling er beskrevet i abonnementsvilkårene. 

Standard abonnementsvilkår for vann og avløp

Do- og fettvett

Det er ikke ett fett hvor du kaster fettet.

Se her hva som kan skje når fettet kastes i avløpet.   

Les mer om avfallshåndtering på IkkeEttFettRomerike.no 

Andre nyttige tips får du på: www.dovett.no og www.fettvett.no 

Tilkobling til kommunalt avløp

Løsninger for tilkobling
  • Tilkobling til eksisterende kommunal avløpsledning.
  • Tilkobling via annen eksisterende privat stikkledning.
Slik gjør du for å koble deg til

Kontakt fagkyndig rørlegger/entreprenør. I tillegg til å stå for arbeidene, vil de kunne stå for nødvendige søknader om tillatelse hos kommunen. Det er mulig å søke sammen med naboer om en felles avløpsledning for tilkobling til kommunal ledning. 

For tilkobling til kommunal avløpsledning, kreves søknad om tillatelse etter plan- og bygningsloven § 20-1

Byggesaksblankettene under fylles ut og sendes kommunen (pdf som kan lastes ned):

Byggesaksblankettene som sendes digitalt finner du på  denne siden. 

Hvorfor må jeg knytte meg til offentlig ledning for vann og avløp?

Reglene om tilknytningsplikt er gitt for å sikre forsvarlig tilgang til helsemessig og betryggende drikkevann. I tillegg skal de ivareta hensynet til at den offentlige vannforsyningen, og at avløpstransport blir bygd ut og drevet rasjonelt.

Bygninger som ligger på en eiendom hvor offentlig vann- og avløpsledning går over eiendommen, i veg som støter til eiendommen eller over nærliggende areal skal etter plan- og bygningslovens § 27 knyttes til de offentlige ledningene. 

Retningslinjer for utvidelse av kommunalt avløpsnett

Retningslinjer for krav om tilkobling vann og avløp

Tiltaksplan for utvidelse av kommunalt avløpsnett 2020-2028.

Saksfremlegg - Tiltaksplan for utvidelse av kommunalt avløpsnett

Saksprotokoll i Kommunestyret 12.11.2019 vedrørende tiltaksplan for utvidelse av kommunalt avløpsnett

Drenering og overvann

Overvann er vann som renner av på overflaten som følge av regn og smeltevann. Kombinasjonen av kraftig regn og fortetting er en utfordring, fordi stor og hurtig avrenning kan skade bygninger, infrastruktur, helse og miljø.

Grunneier har selv ansvaret for håndtering av takvann, drensvann og overvann på egen eiendom. Tilknytning til kommunale overvannsledninger krever tillatelse. Overvann skal ikke under noen omstendighet tilknyttes kloakkledningene. 

Det er flere måter å gjøre dette på en trygg måte selv, led f. eks. vann fra taknedløp vekk fra grunnmuren. Det er lønnsomt å ta vare på vannet fra taknedløpet og bruke dette til vanning av plen og annet, i stedet for å kjøpe vannet gjennom kommunens vannmåler.

Kjøkkenavfallskverner

Det er ikke tillatt å installere avfallskvern til kjøkken som er tilknyttet kommunalt avløp.

Forbudet er hjemlet i forurensningsforskriften § 15A-4.

Fettutskillere

Virksomheter som produserer, tilbereder eller behandler varm mat skal installere fettutskiller.  

Fett kan medføre stopp på avløpsnettet og skade på eiendommer, som for eksempel ved tilbakeslag av kloakk og kjelleroversvømmelser. Driftsstans kan også medføre forurensning av vassdrag og fjord. På renseanleggene skaper fett problemer i form av gjentetting i varmeveksler, pumper og rør. Dette bidrar til driftsforstyrrelser og økte vedlikeholdskostnader.

En fettutskiller fungerer etter prinsippet om at fett er lettere enn vann. I utskilleren flyter fettet opp til overflaten og holdes tilbake, mens vannet renner videre ut på avløpsnettet. Fettutskilleren må tømmes og rengjøres regelmessig, slik at ikke fettholdig avløpsvann slippes urenset ut på avløpsnettet.

Registrering av fettutskiller - søknad

Innstallering av fettutskiller ved ny virksomhet, eksisterende virksomhet og ved bruksendring av eksisterende bygninger:

Søknad om sanitærabonnement

Avtale om påslipp av avløpsvann

Vedlegg 1: grenseverdier

Vedlegg 2: situasjonsplan over anlegg og prøvetakingspunkt

Når registrering av fettutskilleren er fullstendig, fatter kommunen et vedtak med påslippskrav som virksomheten plikter å følge. Tillatelsen gis til eier av virksomheten, som er ansvarlig for at påslippskravene overholdes.

Det må også søkes om tillatelse til tiltak. Jfr. Plan- og bygningsloven, kapittel 20. Søknadsplikt § 20-1. 

Tømming og kontroll

Det skal til enhver tid foreligge en gyldig tømmeavtale på fettutskilleren. Krav til tømmehyppighet vil avhenge av størrelse og mengde avløpsvann tilført. Tømmehyppigheten vil vurderes for hver enkelt virksomhet og vil fremkomme i påslippskravene. Fettutskilleren skal åpnes og kontrolleres ved hver tømming.

Frityrfett

Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å tømme frityrfett direkte i avløpet eller i fettutskilleren. Grunnen er at frityrfett stivner mye hurtigere enn annet fett. Frityrfett skal samles opp i beholdere, og leveres til godkjent mottak.

Olje- og bensinutskillere

Virksomheter som har oljeholdig avløpsvann skal søke kommunen om utslippstillatelse i henhold til forurensingsforskriften, se kap. 15.

Gjelder bensinstasjoner, vaskehaller for kjøretøy, motorverksteder,  bussterminaler, verksteder og klargjøringssentraler for kjøretøy, anleggsmaskiner og skinnegående materiell, anlegg for understellsbehandling som enten har vaskeplass, smørehall, servicehall eller lignende.

Registrering av oljeutskiller/søknad om påslippstillatelse

Innstallering av oljeutskiller ved ny virksomhet, eksisterende virksomhet og ved bruksendring av eksisterende bygninger:

Søknad om i sanitærabonnement 

Avtale om påslipp av avløpsvann

Vedlegg 1: grenseverdier

Vedlegg 2: situasjonsplan over anlegg og prøvetakingspunkt

Veiledning for oljeutskilleranlegg.  

Båtseptik

Kommunene Eidsvoll, Nannestad, Hurdal, Nes og Ullensaker har i samarbeid med Andelva Båtforening, Hurdal Båt- og Snekkeforening og Årnes båtforening etablert godkjente mottaksanlegg, og i tillegg er det etablert fem tømmestasjoner i Mjøsa av andre kommuner og båtforeninger. 

Du kan tømme toaletter fra båter i Hurdalssjøen og Vorma direkte til godkjente mottaksanlegg. 

Ofte stilte spørsmål om avløp

Hvorfor lukter det kloakk på badet mitt?

Sluk og avløp gror igjen med hår og fett over tid, og avgir etterhvert lukt hvis disse ikke blir rengjort. Sluk som ikke benyttes så ofte, kan bli tørre og lukt fra avløpet slipper igjennom. Fyll på med vann i sluket, gjerne tilsatt et par dråper matolje, slik at fordampningsprosessen stopper opp. 

Avløpsvann flommer opp i kjeller og på bad - hva gjør jeg?

Dette kan skyldes tette rør. Kontakt rørlegger, så får du hjelp til å finne ut hvor feilen ligger.

  1. Hvis problemet skyldes ledningene som går fra huset ditt til kommunens hovedledning, kan rørleggeren eller et septikfirma stake eller spyle dem opp.
  2. Hvis problemet skyldes at kommunens hovedledning er tett, kan du kontakte kommunen.
  3. Hvis du har privat avløpsanlegg kan årsaken til problemet være at tanken er full. Kontakt kommunens septiktelefon.

Meld alltid fra om eventuelle skader til forsikringsselskapet ditt, uansett hva årsaken til skadene er.

Hvordan kan jeg sikre at jeg får sms-varsel ved akutte hendelser?

Ved akutte hendelser i forhold til vann og avløp som gjelder mange er det kommunens nettside som er hovedkanal for informasjon.

Varselet vil også sendes til de som er berørt av hendelsen via sms. Se Varsling 24 for mer informasjon om varslingstjenesten og hva du selv må gjøre for at du skal få varsel.

Hva gjør jeg med overvann fra takrenner, snø mm?

Drenering rundt grunnmur er viktig, og man bør også lede vann fra taknedløp vekk fra grunnmuren. Det er lønnsomt å ta vare på vannet fra taknedløpet og bruke dette til vanning av plen og annet, i stedet for å kjøpe vannet gjennom kommunens vannmåler. 

Hvorfor koble ut slamavskilleren?

Slamavskiller er som regel uønsket og unødvendig for bygninger som er tilknyttet offentlig avløpsledning. Det er derfor et godt miljøtiltak å koble den ut!

I sjeldne tilfeller kan eiendommer som er tilknyttet kommunalt avløp pålegges å ha slamavskiller. Dette skyldes som regel at den kommunale avløpsledningen har lite fall eller er i en slik forfatning at den lett stoppes til. Kommunen vil da avslå søknad om utkobling av slamavskilleren, og overta ansvaret for fremtidige tømminger.

Publisert: 29.09.2016 14:30:41
Sist endret: 13.09.2024 15:47

Publisert: 29.09.2016 14:30:41
Sist endret: 13.09.2024 15:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?